Filmovi za razdoblje 9.3.2018. do 11.3.2018.

nedjelja, 4.3.2018.

LADY BIRD

 

  • Glumci: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Odeya Rush
  • Režija: Greta Gerwig
  • Scenarij: Greta Gerwig
  • Žanr: Komedija, drama
  • Producenti: Eli Bush, Evelyn O’Neill, Scott Rudin, Jason Sack, Alex G. Scott, Lila Yacoub
  • US distributor: Universal Pictures International
  • Kategorizacija: 15

 

 

Sadržaj filma:

Intimna priča iz života sviju nas ispričana na nesvakidašnji način, u filmu koji će vas nasmijati, rasplakati i navesti na razmišljanje

Ove zime, Editus i Universal donose vam film nominiran za čak četiri Zlatna Globusa, s osvojena dva – za najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl te za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji – s još 81 nominacijom i 26 nagrada na nekoliko dodjela i u raznim kategorijama. Ovoj se listi sada pripisuju i nominacije za Oscara, tijekom kojih je filmLady Birdprozvan čak 5 puta – za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, i najbolju sporednu glumicu!

FilmLady Birdobrađuje svima poznata, nezaobilazna adolescentska iskustva, ali ovog puta ne samo ona ugodna i popularna. Redateljica Greta Gerwing ovim filmom kojeg odlikuje inteligentni humor, srčanost i iskrenost unijela je svježinu u “ustajali” žanr i za to osvojila prestižnu nagradu za Film Godine na American Film Institute Awards 2018.

Adolescencija je težak period. Svi ga moramo proći, no, ne preživimo ga svi jednako uspješno. Borimo se s promjenama i izazovima najbolje što znamo, dok učimo o sebi, životu i ljudima oko sebe, i tragamo za onim što želimo postati.

Glavna junakinja filma, sedamnaestogodišnja je učenica viših razreda katoličke srednje škole u Sacramentu, u Kaliforniji. Roditelji su joj po rođenju nadjenuli ime Christine McPherson, no, ona odbacuje to ime i predstavlja se pseudonimom Lady Bird. Između prvih ljubavi, sudjelovanja u školskoj predstavi i prijave na fakultet, ona je umjetnička duša koja čezne za avanturom, sofisticiranosti i prilikama. Ništa od toga ne pronalazi u svojoj okolini pa naginje ka tome da zaluta na krivi put.

Lady Bird i njezina mama, stalno su na ivici odnosa između dijeljenja radosnih trenutaka i razbuktalih sukoba. Christinein tata pun je podrške i daje sve od sebe da pomogne objema, čak i dok vodi bitku protiv vlastite depresije. Iako je priča o neprilagođenoj tinejdžerki koja prkosi svojoj okolini naizgled klišej filmske industrije, ono što ovaj film čini posebnim je sveprisutna činjenica da je život djevojke Lady Bird na filmska platna prenesen sasvim autentično i nepodliježući zadovoljavanju društvenih kalupa. Prikazani likovi i njihovi problemi sadrže stvarne dubine i duboke istine, čineći priču izrazito uvjerljivom. Redateljica Gerwig istražuje humor i bol jednakom vještinom, iznosivši ovu iznimno intimnu priču na način koji je čini ne samo autentičnom, već i osobnom svima nama.

 

 

 

IZVORNO IME: Maya the Bee: The Honey Games

REDATELJ: Noel Cleary, Alexs Stadermann  |  ŽANR: Animacija, obiteljski, avantura

ULOGE: Sandra Hrenar, Mateo Videk, Mirela Videk, Boris Barberić

TRAJANJE FILMA: 85 minuta  |  GODINA: 2018  |  DRŽAVA: Njemačka 

 

SADRŽAJ FILMA:

Pčelica Maja se pojavila prije više od stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga tog vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece. Nakon prve filmske uspješnice koja je oduševila publiku svih generacija, stiže nam nastavak medene priče.

Majina je košnica i ovog puta prepuna uzbuđenja. Ljeto je završilo i stigao je dostojanstvenik iz Buzztropolisa s važnom porukom za kraljicu.

 

Hoće li se njezina košnica konačno pozvati na Medene igre? 

 

 

 

IZVORNO IME: Wonderstruck

REDATELJ: Todd Haynes  |  ŽANR: avantura
ULOGE: Oakes FegleyJulianne MooreMichelle Williams
TRAJANJE FILMA: 116 minuta  |  GODINA: 2017  |  DRŽAVA: SAD  

SADRŽAJ FILMA:

Temeljen na istoimenom proslavljenom romanu autora Briana Selznicka, radnja filma „Muzej čudesa“ prati Bena i Rose, dvoje djece iz različitih vremenskih razdoblja koji potajno sanjaju o tome da im životu budu potpuno drugačiji. Ben žudi za ocem kojeg nikada nije upoznao, dok Rose sanjari o tajanstvenoj glumici čiji život prati putem svog vlastitog albuma. Kada Ben otkrije misteriozni trag u vlastitoj kući, a Rose pročita intrigantni naslov u novinama, njih dvoje kreću u potragu za pronalaskom onoga što im fali u životima, a rezultat će biti nešto što nitko od njih niti u najboljim snovima nije očekivao...